Gyakran ismételt kérdések

           

1. Miért fontos a víz az emberi szervezet számára?

- Az emberi szervezetben lévő víz aránya 70 százalék felett van. A különféle fontos életfolyamatok vizes környezetben mennek végbe. Az ember vizet veszít, melyet folyamatosan pótolni kell a szervezet egészséges működésének a fenntartásához.

2. Mennyi vízre van naponta szükségünk?

- Egy felnőtt ember ajánlott napi folyadékigénye 2-2,5 liter. Bár a gyermekek ajánlott folyadékfogyasztása testsúlytól függ, számításba kell venni, hogy ők sokkal többet mozognak, mint a felnőttek. Ezért gyermekek esetében is jó szívvel ajánlható a napi 2-2,5 liter folyadék.

3. Milyen élettani hatásai vannak a rossz minőségű ivóvíznek?

- Az egészségügyi kockázatok értékelése kísérleteken és nagyobb embercsoportokon végzett járványtani megfigyeléseken alapulnak. Legsúlyosabb probléma a magas arzéntartalom. Határérték: 10 µg/l (mikrogramm/liter).

Közegészségügyi szempontból különösen fontos tény, hogy ez az egyetlen olyan paraméter, amelyről a WHO által hivatkozott korábbi vizsgálatokkal egybehangzóan egy hazai kutatás is kimutatta az ivóvíz határérték feletti szennyezettségének hatását a bőr-, és tüdőrák, nagyobb koncentrációknál pedig ezeken felül még a hólyag- és veserák kockázatának növekedésére.   

4. Milyen problémák vannak a településeken szolgáltatott vezetékes ivóvízzel?

- A rendelkezésre álló szakvélemények szerint az arzén, a mangán, a vas, valamint a gáz (metán) tartalom haladja meg a határértéket. Egyébként mind a négy település szerepel az Ivóvízminőség-javító Program felgyorsításáról szóló kormányhatározathoz kapcsolódó arzénos települések listájában. Mivel a négy település közös vízellátó rendszeren van, így az önkormányzatok társulást hoztak létre, hogy a vízminőségi problémára pályázatot nyújtsanak be.

5. Milyen források állnak rendelkezésre a beruházás megvalósítására?

- A vízminőség-javító program megvalósulását az Európai Unió és a Magyar állam támogatja, a várható támogatás 90 %. A fennmaradó részre társulás az EU Önerő Alapra nyújt be támogatási kérelmet, a lakosságnak nem kell hozzájárulást fizetnie. 

6. Mekkora terhet jelent ez a lakosságnak?

Az ivóvízminőség-javító program megvalósításához nincs szükség a lakosság anyagi hozzájárulására. A projekt az Európai Unió és a magyar állam támogatásával valósul meg.

7. Milyen eszközöket telepítenek az uniós támogatás segítségével? 

A szakemberek szerint szükséges a meglévő kút felújítása, valamint egy új tartalékkút létesítése is, melyek már a vízadó réteg alsóbb szakaszából nyerik a vizet. Az e mélységből nyert nyers vízben az arzén továbbra is megtalálható, ám a mennyisége nem éri el a határértéket. Emellett új, komplex vízkezelő berendezés üzembe helyezését tervezik, melyhez az új kezelőépület kialakítása is része lesz a beruházásnak.

8. Hogyan érhetünk el megtakakarítást a vízfogyasztásban?

A csepegő csappal akár több köbméter víz is kárba vész, ami a vízpazarlás mellett a pénztárcánknak is megterhelő. Az egyik legnagyobb vízfogyasztó a WC-tartály, melyet célszerű víztakarékosra cserélni.

Néhány ötlet a takarékoskodáshoz. Ne folyassuk feleslegesen a vizet: kézmosásánál, borotválkozásnál csak a feltétlenül szükséges mennyiséget engedjük. Fürdés helyett javasolt tusolás. Zuhanyrózsának olyan tusolót válasszunk, amely levegővel keveri a vizet, így kevesebb vízzel is ugyanazt a hatást érhetjük el.

A mosógépet töltsük meg teljesen, negyedig-félig töltve pazarlás beindítani. Mosogatásnál az edények tisztásánál csak az öblítéshez használjunk folyóvizet. A főzéshez felhasználandó alapanyagok (főleg zöldségek) tisztítását is álló vízben célszerű kezdeni, a tisztítás befejező fázisát folyó vízben megoldani.

Ahol van kút, ott azt használjuk locsolásra! Gyűjtsük az esővizet, amely lágy víz, a növények jobban szeretik. Az ágyásokat, a fák földtányérjait, növények közti szabad területeket takarjuk le avar-faforgáccsal. Az így létrejött talajtakarónak köszönhetően ritkábban nő a gyom, a talaj kevesebbet párologtat, így kevesebb locsolásra lesz szükség. Öntözzünk inkább este (főleg a meleg nyári napokban), mert akkor kevesebb a párolgás. Építsünk ki csepegtetős öntözőrendszert, amellyel hatékonyabbá válik az öntözés.

Kérjük, írja meg kérdéseit, melyekre választ szeretne kapni az ivóvíz minőségével kapcsolatban!

Utolsó frissítés: 2015-06-08