A projekt

           

Magyarmecske és Térsége Ivóvízminőség-javító Programja

Európai Uniós források révén tervezi az ivóvíz minőségének javítását Magyarmecske, Magyartelek, Kisasszonyfa, Gilvánfa Községek Ivóvízminőség-javító Társulása. A társulást alkotó településeken több mint 1200 lakos életminőségére lesz hatással az a projekt.

A 4 község ivóvízét közös vízellátórendszer biztosítja. A kútból nyert nyers víz több összetevője is meghaladja a rendeletben előírt határértéket. A mérések szerint határérték feletti az arzén, a vas, a mangán valamint a gáz (metán) tartalom. Ezért mind a négy település szerepel az Ivóvízminőség-javító Program felgyorsításáról szóló kormányhatározathoz kapcsolódó "arzénos települések" listájában. 

Az ivóvíz arzén tartalmára vonatkozó, a korábbiakhoz képest szigorított határérték: 10 μg/l. Az arzén az ivóvízben, különböző formákban van jelen. A WHO és hazai epidemiológiai kutatások egybehangzóan mutattak ki szoros összefüggést az ivóvíz határérték feletti arzén koncentrációja és egyes daganatos megbetegedések kockázatának növekedése között.

A fennálló probléma megoldása érdekében hozták létre azt a társulást az önkormányzatok, melynek nevében pályázatot nyújtottak be Magyarmecske és Térsége Ivóvízminőség-javító Programja címmel az Új Széchenyi Terv keretében. 

Uniós támogatással lesz egészségesebb az ivóvíz

A projekt célja, hogy a vízmű komplex víztisztító technológia kiépítésével, és a teljes meglévő hálózat mechanikai tisztításával a jogszabályi előírásoknak megfelelő minőségű ivóvizet tudjon szolgáltatni a négy településen élők számára.

A községek vízellátását jelenleg egy 1983-ban kialakított mélyfúrású kút biztosítja Magyarmecskéről. A meglévő technológia nem képes vízkémiai és mikrobiológiai szempontból stabil vizet szolgáltatni. A négy település közös vízellátó rendszere Magyarmecske, Magyartelek, Kisasszonyfa és Gilvánfa község önkormányzatainak közös tulajdonában van, az üzemeltető a SZIGET-VÍZ Kft.

A projektben szereplő települések törekvése az, hogy egészséges ivóvízet tudjanak szolgáltatni a jelenlegi rendszer átalakítása, korszerűsítése következtében. A tervezett vízminőség javítását szolgáló intézkedések és technológiai beavatkozások hosszú távon megoldják majd a településen élők - uniós követelményeknek is megfelelő - egészséges ivóvízzel történő ellátását.

A program konkrét célja a vízminőséget jellemzően meghatározó szennyező anyagok koncentrációjának határérték alá való csökkentése, vagyis a kormányrendelet követelményeinek teljesítése. A projekt megvalósítását követően azonnal érezhetők lesznek az ivóvíz minőségben beállt változások. 

Műszaki megvalósítás: szakemberek szerint szükséges a meglévő kút felújítása, valamint egy új tartalékkút létesítése is, melyek már a vízadó réteg alsóbb szakaszából nyerik a vizet. Az e mélységből nyert nyers vízben az arzén továbbra is megtalálható, ám a mennyisége nem éri el a határértéket. Emellett új, komplex vízkezelő berendezés üzembe helyezését tervezik, melyhez az új kezelőépület kialakítása is része lesz a beruházásnak.

Utolsó frissítés: 2014-01-24